2013-03-11 16:51:41• hírek • Kocsis Zoltán

Kezdődik a kátyúzás és a garázsbontás

Közel kilenc hónappal azt követően, hogy megválasztották Szatmárnémeti polgármesterének, Dorel Coica hétfőn bejelentette: néhány hónapon belül megoldódik az a probléma, aminek ügyében az előző mandátumban tanácsosi minőségében a legtöbbször interpellált - a Szatmárzsadány felé vezető út modernizálása. A hétfői sajtótájékoztatón elhangzott továbbá, hogy március 18-án kezdődik a kátyúzás a városban és hogy közel hatszáz garázst szeretne lebontatni a polgármesteri hivatal.

Coica és a kivitelezést végző Technic Asist igazgatója, Marin Bogdan elmondták, hogy a tervek szerint áprilisban és májusban készül majd el a 20 centiméter kavicsból és 25 centiméter tört kőből álló alap, míg júniusban, ha az időjárás is megengedi, felhúzzák az öt centiméter aszfaltot valamint a négy centiméter vastag koptató felületet. Az úttest teljes hossza 6,4 kilométer, szélessége pedig 5,5 méter lesz. „Csíkozással, mindennel együtt legkésőbb augusztus 15-ig el kell készülnie", jelentette ki Coica.

A polgármester elmondta azonban, hogy az önkormányzatnak egyelőre nincs pénze kifizetni a munkálatokat, ám a kivitelező vállalta, hogy előre megépíti az utat. „Jelenleg semmiféle tartozásunk nincs a cég felé, ezért az vállalta a bevett gyakorlatot: hitelbe dolgozik nekünk", fogalmazott Coica. A beruházás teljes össze várhatóan meghaladja a 7,1 millió lejt - ebből hat milliót kap a Technic Asist, 1,1 milliót az alvállalkozó Samcif. Amely cég ez elmúlt napokban közel nyolc kilométer hosszúságban mélyítette el és újította fel az út két oldalán az árokrendszert. Az elmúlt héten nyilvánosságra hozott költségvetés-tervezet szerint mellesleg a polgármesteri hivatal közel 16 millió lejt különítene el az utak javítására....

Gyalázatos állapotban van a Szatmárzsadány felé vezető út

Szintén az utakkal kapcsolatosan elhangzott, hogy március 18-tól, azaz hétfőn kezdődik a kátyúzás Szatmárnémetiben. A polgármester ígérete szerint minőségibb munkát végeznek majd, mint az előző években, egy korábbi nyilatkozata szerint „francia technológiát" alkalmazva. Az elhangzottak szerint a Károlyi, a Closca és a Hegyi (Lucian Blaga) út valamint a 17-es lakónegyed élvez majd prioritást, ott kezdik tehát a munkálatokat. A szintén jelen lévő Dan Babut városmenedzser kijelentette, hogy folyamatban van egy olyan cég keresése is, amely végre szintbe tudná hozni a kanálistetőket. Szintén ő árulta el, hogy ellenőrzéseik szerint városszerte 597 garázs áll engedély nélkül vagy a zöldövezeten. Ezeknek tulajdonosait hamarosan felszólítják a bontásra.

Gyalázatos állapotban van a Szatmárzsadány felé vezető út

A sajtótájékoztatón részt vevő Dan Stegerean elárulta, az Apaserv idén szeretné befejezni kanalizálási munkálatait Körtvélyesen, míg Szatmárzsadályban tovább folytatják a modernizálást: egy szennyvíztisztító telepre és hét pompaállomásra van szükség a hálózat bővítéséhez. Elhangzott továbbá, hogy ezúttal az a szolgáltató (Apaserv, Romgaz, E-ON) felel az utak betöméséről, amely valamilyen okból feltúrta azt. Mi több, az az ígéret is elhangzott, hogy a vezetékek számára ezúttal át kell majd fúrni az út alatti földréteget - kímélendő az úttestet.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: